Istoric

            Ca atestare documentară despre satele comunei VLADIMIR avem referiri în lucrările: Gorjul Istoric şi Pitoresc a cercetatorului Alexandru Ştefulescu şi în Istoria Gorjului – Vasile Carabiş; Localitatea Vladimir, satul natal al lui Tudor Vladimirescu, eroul national de la 1821, apare într-un document datat 1 mai 1583, în care Mihnea Turcitul confirma lui Jitian şi fraţilor săi stăpânire peste o moşie în Vladimir.

Satul Pluşcu este amintit într-un document din 9 martie 1502, când Radu cel Mare, întăreşte stăpânire peste mai multe sate boierilor Radu si altora….

Prin hrisovul din iulie 1451 (6959), Vladislav al II – lea confirmă lui Dragomir Ruhat si altora stăpânire peste Gura Deşului, nume luat de la pârâul Deşului. Se deduce că satul a fost aşezat întâi la Gura Deşului.

Ca număr de locuitori, comuna intră în categoria comunelor mijlocii cu sate cu populaţie de peste 1000 locuitori ( Vladimir ) şi sate mijlocii cu populaţie între 501 – 1000 locuitori ( Andreeşti , Frasinu , Valea Deşului ) .

Populaţia activă este în majoritatea cazurilor ocupată în agricultură, şi parţial în sectorul industriei extractive – petrol şi gaze .

Satul Vladimir are ca dotări o şcoală gimnazială cu clasele I – VIII, două biserici – monumente istorice , o casă memorială – Tudor Vladimirescu , o casă monument istoric – casa Gârbea .

2.Teritoriul administrativ al comunei Vladimir este situat în partea de sud-est a judeţului Gorj, în zona subcarpatică olteană, pe malul stâng al Văii Gilortului, învecinându-se la nord cu com. Jupâneşti, la sud cu com. Aninoasa, la est cu com. Licurici şi com. Hurezani, iar la vest cu com. Săuleşti şi com. Bărbăteşti. Faţă de municipiul Târgu-Jiu comuna este situată la o distanţă de 53 km, iar faţă de oraşul Târgu-Cărbuneşti la 25 km.

Comuna Vladimir are o bună accesibilitate atât din municipiul Târgu-Jiu cât şi din celelalte centre industriale apropiate.

Accesul se face prin D.J. 662 Bibeşti – Andreeşti – Hurezani sau pe calea ferată pe sectorul Filiaşi – Livezeni, gara cea mai apropiată fiind Bibeşti, circa 2 km sud de Andreeşti.